Szexelj többet az egészségedért!

Izgalmas, élvezetes, és szebbé teszi a bőrödet a szex. A sportolóknak viszont a nagy versenyek előtt inkább az önmegtartóztatást javasolják. A nőgyógyász azt mondja, nem okoz problémát a teljes önmegtartóztatás, a pszichológus viszont megerősíti a párod véleményét, hogy nyugodtabb, kedvesebb vagy, ha kielégítő a szexuális életed.

A rendszeres és jó szexnek rengeteg pozitív élettani hatása van férfiakra és nőkre egyaránt. (Kivéve, amikor összeszedsz valami jó kis nemi betegséget.) A Quins Egyetem kutatói 10 éven keresztül vizsgálták az összefüggéseket a halandóság és a szex gyakorisága között. Kiderült, hogy a halálozási arány (és az egészségügyi állapot) sokkal jobb azoknál az embereknél, akik sokat szexelnek, mint a ritka szerelmi együttlétet igénylőknél. Ennek persze több oka is van.

Szex után javul a szaglásod
– Ilyenkor ugyanis megemelkedik a prolaktin nevű hormon szintje, mely elősegíti az agy szaglóközpontjában az idegsejtek újratermelődését. Jelenleg arra keresik a megoldást, hogy az agy más részében is előidézhető legyen az új neuronok termelődése, s, így gyógyíthatóvá váljon a Parkinson- és az Alzheimer-kór. (Ez a hormon felelős a tejelválasztásért is, úgyhogy szoptatás idején is szeretgesd a párod nyugodtan.)

Csökken a szívbetegség kockázata
– Azoknak, akik hetente három vagy több alkalommal szexelnek, körülbelül feleakkora esélyük van a szívinfarktusra, illetve agyvérzésre.

Karcsúsít, edzésben tart
– Egy intenzív szerelmi aktus körülbelül 200 kalóriát éget, ami 15 percnyi futásnak vagy fallabdázásnak felel meg. A pulzusod az orgazmus során 70-ről mintegy 150-re emelkedik, mely általában az edzőtermi maximális erőfeszítéskor jelentkezne. Számold csak ki: egy éven keresztül heti három alkalommal szexelni, az éppen hat BigMac ledolgozásának felel meg.
Az orgazmus alatti izom-összehúzódások és a közösülés feszesítik a medence izmait, a combokat, fenekeket, karokat, nyakat és mellkast. A szex növeli a tesztoszteron termelését, ami erősebb csontokhoz és izmokhoz vezet.

Csökkenti a depressziót
– Azok a nők, akik gumióvszer nélkül szeretkeznek partnerükkel, kevésbé veszélyeztettek a depressziótól – mutatta ki egy amerikai pszichológus.

Fájdalomcsillapító
– A simogatások, csókok… agyunkban egy endorfin nevű boldogsághormont termelnek. Közvetlenül orgazmus előtt az oxytocin hormon szintje erősen megemelkedik, melyet a szervezetben az endorfin szintjének további növekedése követ. A boldogsághormon pedig az egyik leghatásosabb fájdalomcsillapító. Nőkben a szex sarkallja az ösztrogén termelését is, mely csökkentheti PMS fájdalmát.

Vége a megfázásoknak?
– A Pennsylvánniai egyetem professzorai szerint a heti 1-2 alkalmas együttlét jelentősen javítja immunrendszerünk hatékonyságát. Az ondó cinket, kalciumot és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz.

Prosztatarák ellen
– Néhány urológus szerint az ejakuláció gyakorisága és a prosztatarák között is van kapcsolat. Úgy vélik, ha rendszeresen ejakulál a férfi, az csökkenti a rák veszélyét: a hetenkénti öt alkalom mintegy 20 százalékkal csökkentheti a veszélyeztetettséget. (Ebből a szempontból mindegy, hogy maszturbál vagy közösül).

Vélemény, hozzászólás?