Támadás a házasságunk ellen

Általában barátságként, ártatlan kapcsolatként kezdődik. Csakhogy egy idő múlva, ha a felek egyre több időt és energiát fektetnek ebbe a baráti kapcsolatba, az sebet ejthet a házasság kötelékén.

A 30 éves Kata napjai nagy részét a játszótéren töltötte a két pici gyerekkel, míg párja dolgozott. Pétert frusztrálta, hogy a munkahelyén problémák vannak, leépítés várható. Amikor hazament, s Katának elmesélte a gondjait, felesége a hitelek miatt aggódva arra kérte, tegyen meg mindent, hogy megtartsa a munkáját. Végzett HR-esként tanácsokat adott férjének, milyen módszereket érdemes kipróbálnia, s hogyan kereshet közben menekülési utat. Péter ezt kioktatásnak vette, s otthon többet nem beszélt a dologról. A kollégákkal azonban tovább fontolgatták a lehetőségeket. Kolléganőja véleménye szinte mindig hasonló volt az övéhez.
– Jó volt érezni, hogy nem kioktatást kapok, hanem én, a férfi irányítok. Hogy meghatározó a véleményem. Egyre többet találkoztunk kettesben is Anitával, sokat beszélgettünk. Egy idő múlva már a házasságomról is meséltem. Élveztem, hogy megért, hogy felnéz rám. Már azért is hálás volt, amikor kicseréltem nála egy egyszerű villanykapcsolót. Néhány hét múlva azonban otthon nagy balhé várt, Kata szerint az is bőven a megcsalás kategóriába tartozik, hogy a problémáinkat egy másik nővel beszélem meg és nem vele.

Honnan számítjuk a megcsalást?
Vannak, akik szerint csak akkor kell ezt komolyan venni, ha már külső szexuális kapcsolatról is szó van, pedig az érzelmi kötődés kapu a szexualitáshoz. Egy felmérés szerint az ilyen barátságon már túljutott kötődéseknek mintegy felénél a szexualitás csak egy újabb lépés, majd a házasság felbomlása, és egy új társkapcsolat a végeredmény.

Meddig barátság, és mikortól viszony?
A barátság már viszonnyá alakult amikor valamelyik fél egyre több érzelmi energiát fektet a fenntartásába, és a házassága helyett ettől az új kapcsolattól várja – és kapja – az érzelmi támogatást és a vágyott társaságot. Ekkor már érezheted, hogy valami megváltozott – szexuális téren feszültség van köztetek, hitvesed feltehetően mással osztja meg bizalmas gondolatait… Fájdalmad főként annak szól, hogy a csalás okozta hazugságok miatt úgy érzed, elárultak.
A barátság és a viszony közti különbségek közül talán a legkézenfekvőbb, hogy a viszonyt titkolják. (Mivel a szexuális vonzalmat sokszor tagadják az érintettek.)

Hogyan védhetem meg a házasságom?
Azt gondolhatod, a legkönnyebben úgy védheted meg a házasságod, ha a külső kapcsolatokat minimálisra csökkentitek. Ez azonban épp az ellenkezőjét okozhatja, védelem helyett a házasságból menekülésre ösztönöz.
– Érintsd meg a partnered naponta legalább ötször.
– Hetente minimum egyszer legyen együtt egy hosszú beszélgetésetek, és további négy rövidebb alkalommal. Beszéljetek a terveitekről, a problémákról és az érzéseitekről.
– Havonta egyszer tervezz be egy igazán szexis éjszakát.
– Hetente tervezzetek közös – házon kívüli – programot. Kiránduljatok, menjetek moziba vagy barátokhoz… Kellenek a közös élmények és emlékek.
– Ahogy nagyanyáink mondták: ne feküdj le haraggal a szívedben.
– És ami talán mindennek az alapja: ne feledd, ha elmondja a problémáját, nem azt jelenti, hogy a megoldást várja el tőled, csupán a támogatásodat kéri.

Vigyázz, viszony fenyeget!
• Gyakran gondolsz egy barátodra, talán álmodozol is róla. Egyre fontosabb a vele töltött idő, mind többet foglalkozol azzal, mikor találkozhattok újra.
• Érzéseidet, gondolataidat, problémáidat barátoddal osztod meg a hitvesed helyett. Úgy érzed ő sokkal inkább megért téged.
• Keresed a lehetséget, hogy személyes ajándékot adj a barátodnak.
• Kifecseged barátodnak a hitvesed titkait.
• Egyre kevesebb időt töltesz házastársaddal.
• Nem igényled partnereddel a bizalmas együttléteket, meghitt beszélgetéséeket, a szexet.
• Amikor hitvesed rákérdez: „viszonyod van-e”, ingerülten felesz: „Csak barátok vagyunk!”
• Nehéznek találod, hogy beszélgess a pároddal.

Vélemény, hozzászólás?