Gyönyör a köbön

A szeretkezés nem szexuális gimnasztika – az a cél, hogy egymásnak örömet szerezzünk. Az orgazmust megjátszani már csak ezért is értelmetlen, hiszen partnerünket és önmagunkat is becsapjuk.

A legtöbb férfi és nő 12-15 évesen éli át először az orgazmust. Először önkielégítés közben, majd petting és szeretkezés eredményeként jutunk el a gyönyörig. Az orgazmus a szexuális vágy csúcspontja. A csikló, a hüvely, a nemi szervek izgatásának hatására addig fokozódik a nemi vágy, míg a mellbimbók megkeményednek, a hüvely mind nedvesebb lesz, s a légzés és a szívverés egyre gyorsabbá válik. A szervezetben szétárad a forróság, az altesti izmok ritmikusan összehúzódnak, majd a gyönyörrel teli feszültség csökken, és a test kielégülten ellazul.

Kismamák kéje
Korábban az volt az általános vélekedés, hogy a terhesség alatt a várandós nőnek mindennemű szexuális élettől tartózkodnia kell, mert ez árt a magzatnak. A szakemberek mára megállapították, hogy az orgazmus közben összehúzódó izmok csak közvetve vannak hatással a magzatra, és egyáltalán nem károsak az egészséges terhességre. Sőt, némely feltételezések szerint ez egyfajta erősítő „torna” a magzatnak, számos kismama pedig arról számolt be, hogy a terhesség alatt nagyobb volt a szexuális étvágya és az örömérzete, mint korábban. Ugyanakkor az orvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a terhesség előrehaladott állapotában nem szabad heves, megerőltető „gyakorlatokat” végezni, mert ez valóban káros lehet.


Együtt a csúcson

A szerelmes filmekben szinte soha nem fordul elő, hogy a szeretkező pár ne egyszerre élje át az orgazmust, ám a valóságban ez csak a nagyon összeszokott partnereknek sikerül. Persze ez is lehet a végcél, de ha szerelmeskedés közben folyton erre koncentrálunk, képtelenek leszünk teljesen ellazulni, és igazán élvezni az együttlét gyönyöreit.
A férfiak és a nők szexuális izgalmi görbéje egyébként is nagyon eltérő. A férfiaknál már egy szexis fehérnemű látványa is izgalmi állapotot okoz, péniszük megmerevedik, és ahogy a hüvely fala tovább izgatja a rengeteg idegvégződéssel rendelkező hímvesszőt, a férfi szinte automatikusan a csúcsra jut. Ezzel szemben a nőknek a szexuális izgalomhoz fontos a kapcsolat intenzitása, a romantika, a bőrkontaktus, és az orgazmus eléréséhez legtöbbször a csiklót is külön ingerelni kell. Azok a férfiak, akik ezt elhanyagolják – legyünk optimisták –, talán csak azért nem figyelnek oda kellőképpen a partnerük igényeire, mert nem tudják, hogy csak minden negyedik nő képes eljutni a gyönyörig pusztán hüvelyi ingerléssel.


A gyönyör típusai

Hüvelyi orgazmus – könnyebben ismételhető, az egész testben szétáradó, „mély” gyönyörérzet.
Csikló-orgazmus – igen erőteljes, intenzív, bár rövidebb ideig tart.
A lassabban kialakuló gyönyörérzet elnyújtott, tovább tartó élményt jelent – ennek intenzitását a hüvely izomzatának összehúzódásai jelzik. Átlagos orgazmust jelent, ha 3-5 között van az összehúzódások száma, míg a 8-12 már fokozott gyönyörre utal.

Szomorú tény: ha Magyarországon száz nőt megkérdeznénk, körülbelül negyvenen válaszolnák azt, hogy mindkét gyönyörfajtát ismerik.


Frigid nők – vagy csak ügyetlen férfiak?

A szexológusok felméréseiből igencsak elgondolkodtató tény derül ki: minden tizedik nő úgy éli le az életét, hogy soha nem ismeri meg a szexuális gyönyört. A férfiaknak könnyű ilyenkor egy legyintéssel elintézni a problémát, mondván, frigid a nő, nem alkalmas a szexuális örömre. Közel sincs igazuk. Ha csak az orgazmusig, a kielégültség érzéséig nem sikerül eljutni, orgazmus-zavarról beszélhetünk, míg a frigid nő már a szexuális izgalom elérésében is gátolt. Mindkét esetben segíthetnek a szexológusok, szexuál-pszichológusok, de az első esetben sokszor a szeretkezési szokások változtatása is elegendő lehet. A férfiaknak időben meg kell tanulniuk, mit igényel partnerük, ehhez pedig szükségük van a nő segítésére.


Az orgazmus tanulható

Bár gyönyör nélkül is élhetünk egészségesen, boldogan, kár kihagyni ezt a csodás öröm- és energiaforrást. Az örömszerzés mellett ugyanis a gyönyörre való ráhangolódás is megtanulható, fokozható.
• Az élvezet kulcsa a helyes légzés. Képzelje azt, hogy gerincén keresztül minden egyes légvétel apró rezgést indít, végig a nemi szervekig. Lassan, szájon keresztül vegyen mély levegőt, érezze, ahogy a „bizsergés” végigfut a gerincén, egészen a gáttájékig, majd kilégzéskor vissza.
• Partnerével próbálja ki, hogy az orgazmus előtti pillanatban megszakítják az aktust, és szétválás nélkül fekszenek egészen addig, míg mindketten el nem lazulnak. A nyugalom és a be nem teljesedett izgalom váltogatása után fergeteges lesz az élmény.
• Nem kell kapkodni! A szexológusok már a hatvanas években felfedezték, hogy az előjáték során a hüvely és környéke annyira vérbő lesz, hogy már szinte fáj, s ha a pár képes ezt az izgalmi állapotot „kivárni”, az orgazmus sokkal erőteljesebb.

Vélemény, hozzászólás?