Szerelmi boszorkánykonyha

A szerelem nem csak érzelmi kérdés, sőt, tulajdonképpen a hormonok döntik el, ki is lesz a nagy ő, akivel szívesen összebújunk.

A szexuális vágyak, az orgazmus, a nemi vonzerő a DHEA (dehidro-epiandroszteron) nevű hormontól függnek. Ebből a hormonból a többinél lényegesen több van a férfiak és a nők szervezetében, s belőle származik az összes többi szexhormon is.
A másik számára persze jeleznünk kell az előbb említett vágyunkat, erre szolgálnak a szintén a DHEA-ből származó feromonok. Gondoljunk csak bele, miért pont az Ő illata van ránk olyan hatással, mintha ezer hangya sétálna a gerincünkön?!
Van még egy anyag, ami segít elfeledni minden rosszat, csökkenti a józan ítélőképességünket, fontos szerepet játszik az orgazmus hevességében és a szüléskor. A varázslatos bódító anyag neve oxitocin.
Persze nem elég a vágy, fontos a szerelem is, amikor néhány centivel a föld felett lebegünk, rózsaszínben látjuk a világot, és még enni sincs kedvünk. Nos, mindezt a csodálatos férfi mellett (helyett/miatt) a fenil-etil-amin nevű anyag váltja ki.
Amikor már majdnem minden stimmel, nagy kérdés, hogy éppen a nőies (ösztrogén) vagy férfias (tesztoszteron) énünk lesz-e az erősebb. Lágyan, odaadóan fogadjuk kedvesünk szerelmes közeledését, vagy vad szenvedéllyel kezdeményezünk. Az is előfordulhat, hogy magához a szexhez nem sok kedvünk van, inkább csak ölelésre, cirógatásra vágyunk – ilyenkor egy igazán szelíd hormonunk, a prolaktin van túlsúlyban.

Vélemény, hozzászólás?